Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Bardzo szybkie ciasto bezglutenowe

Ciasto z bananów

  • 5 dojrzałych bananów, najlepiej takich z czarnymi kropkami na skórce
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 szklanki mąki migdałowej lub gryczanej czy jaglanej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karobu

Polewa. Można ją zrobić ze zwykłej, dobrej czarnej czekolady, która ma w składzie miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. A jeśli ktoś lubi sobie w kuchni "poczarować", to można użyć poniższych składników

  • Olej kokosowy, niefiltrowany
  • Karob lub kakao dobrej jakości
  • Miód lub syrop klonowy w płynie
  • Wiórki kokosowe lub migdałowe
  • przyprawy, razem 1 łyżka: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatałowa - wszystko dobrze zmielone

Pięć bananów rozgnieść tłuczkiem, dodać do tego sok z jednej pomarańczy i wsypać 2 szklanki mąki migdałowej, gryczanej lub innej - bezglutenowej oraz 1 łyżkę przypraw. Wymieszać to dobrze i wlać do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 st.C aż do "suchego patyczka". Do naczynia szklanego pokruszyć olej kokosowy, dodać kakao lub karob, oraz ciekły słodzik naturalny - dobrze wymieszać. Nie podgrzewać tego, tylko pozwolić, by olej kokosowy się rozpuścił w temperaturze pokojowej. Oblać tą czekoladą wystudzone ciasto i wstawić do lodówki. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Smacznego!zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: