
Ciasto z bananów
- 5 dojrzałych bananów, najlepiej takich z czarnymi kropkami na skórce
- 1 duża pomarańcza
- 2 szklanki mąki migdałowej lub gryczanej czy jaglanej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka karobu
Polewa. Można ją zrobić ze zwykłej, dobrej czarnej czekolady, która ma w składzie miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. A jeśli ktoś lubi sobie w kuchni "poczarować", to można użyć poniższych składników
- Olej kokosowy, niefiltrowany
- Karob lub kakao dobrej jakości
- Miód lub syrop klonowy w płynie
- Wiórki kokosowe lub migdałowe
- przyprawy, razem 1 łyżka: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatałowa - wszystko dobrze zmielone
Pięć bananów rozgnieść tłuczkiem, dodać do tego sok z jednej pomarańczy i wsypać 2 szklanki mąki migdałowej, gryczanej lub innej - bezglutenowej oraz 1 łyżkę przypraw. Wymieszać to dobrze i wlać do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 st.C aż do "suchego patyczka". Do naczynia szklanego pokruszyć olej kokosowy, dodać kakao lub karob, oraz ciekły słodzik naturalny - dobrze wymieszać. Nie podgrzewać tego, tylko pozwolić, by olej kokosowy się rozpuścił w temperaturze pokojowej. Oblać tą czekoladą wystudzone ciasto i wstawić do lodówki. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego!zdjęcie: www.panaceja.pl