Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Ciasto a' la Sernik

Polecam pyszne ciasto waniliowe z kaszy jaglanej, doskonałe na każdą okazję!

Na masę "sernikową"

  • 200 gram kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka ryżowego o smaku waniliowym
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka rodzynek
  • mała laska świeżej wanilii
  • 80 gr nerkowców (wcześniej moczonych przez noc, lub zalanych wrzątkiem na ok. 2 godziny)

Ciasto na spód

  • 50 gram orzechów włoskich
  • 50 gram nerkowców
  • 50 gram migdałów
  • 100 gram daktyli (zalanych wrzątkiem na 15 minut)

Polewa

  • 10 dużych śliwek węgierskich (mogą być tez inne owoce, upieczonych przez 30 minut w piekarniku)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka żurawiny

Kaszę jaglaną płuczemy około 4 razy, do momentu, aż woda nie zrobi się przejrzysta. Zalewamy ją litrem mleka ryżowego o smaku waniliowym oraz dodajemy środek laski waniliowej. Gotujemy to wszystko na małym ogniu około 50 minut - stale mieszając, aby nie przywarło do garnka. Jeśli kasza już wchłonie całe mleko, odstawiamy ją do przestygnięcia. W międzyczasie do blendera wrzucamy orzechy: nerkowce i włoskie oraz migdały. Wszystko miksujemy, ale tak aby zostały niewielkie grudki orzechów. Dodajemy do tego umoczone wcześniej daktyle i miksujemy ponownie. Powstanie nam lepkie ciasto, którym wykładamy okrągłą blachę 22-23 cm. Wstawiamy to do lodówki.

Naszą przestudzoną kaszę jaglaną miksujemy z sokiem z cytryny, oraz wcześniej namoczonymi nerkowcami - na gładką masę. Wylewamy tę masę na wcześniej przygotowany spód dodając rodzynki i wstawiamy do lodówki. Upieczone śliwki również miksujemy na gładką masę i dodajemy do tego płynny olej kokosowy. Polewamy tym musem ciasto, posypujemy żurawiną i ponownie wstawiamy, najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: