Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Ciasto bananowe

Zamiast kupować gotowe produkty jak ciastka i czekolady, które maja w sobie tłuszcze trans i chemiczne dodatki - polecam (ostatnio też wypróbowałam) pyszne ciasto.

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki karobu lub kakao (oczywiście tego niesłodzonego - naturalnego)
  • 5 namoczonych wcześniej daktyli
  • 5 łyżek ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Banany zetrzeć na tarce - grubych oczkach, dodać pokrojone na drobno daktyle oraz karob (zdrowszy zamiennik kakao) i kaszę jaglaną - dobrze wymieszać i dodać 2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej - ponownie wymieszać. Wlać to do keksownicy i posypać cynamonem. Piec 45 minut w piekarniku w 200 st. C - potem odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak już się bardziej "uleży".

Smacznego!

Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: