Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Ciasto z fasoli czerwonej

Za inspiracją mojej przyjaciółki - podaję kolejny wypróbowany przepis na fajne, dietetyczne ciasto:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 gr karobu (ewentualnie naturalnego kakao)
  • 15 daktyli (trzeba je najpierw zalać wrzątkiem a potem pokroić na drobne części)
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • cynamon i kardamon do smaku

Odsączoną fasolę zmiksować z bananami 1 łyżką kawy i wody - na gładką masę.

Dodać do masy fasolowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej, pokrojone daktyle oraz karob. Dobrze to wszystko wymieszać -mikserem na małych obrotach. Wlać do okrągłej blachy 23 cm, posypać cynamonem i kardamonem. Piec ok. 45-50 minut w 200 st.C.

Powierzchnię wystudzonego ciasta można polać masą zrobioną z karobu, cynamonu oraz mleka kokosowego z odrobiną stewii lub miodu

Ciasto nie zawiera mąki, cukru, jajek, chemicznych dodatków ani tłuszczów utwardzonych. Wychodzi piękne, delikatne i dobre.

Smacznego

Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: