Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Ciasto z soczewicy

Porcja dla kilku osób:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2 cebule czerwone
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/4 szklanki słoneczniku
  • 2 łyżki sezamu
  • 3/4 szklanki drobno mielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka ostrej lub 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej jodowanej
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Soczewice ugotować z listkami laurowymi, majerankiem i solą w proporcji 1:2 zalewając gorącą wodą.

Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min. aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje, nie mieszać. Po ugotowaniu wyjąć liście laurowe.

Cebulę, wcześniej utartą marchew (grube oczka), pokrojony seler naciowy i pietruszkę – dusimy w garnku w małej ilości wody i oleju. Po lekkim podduszeniu, resztę składników dodajemy do ugotowanej soczewicy. Mieszamy i wkładamy do wąskiej blachy ówcześnie posmarowanej olejem i posypanej kaszą manną. Na wierzch sypiemy słonecznikiem i sezamem.

Pieczemy w 180 C przez około 45-60min. aż będzie przypieczony. Odstawiamy do ostudzenia.

Można go kroić lub rozsmarowywać na kanapki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: