
Porcja dla dwóch osób:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża marchewka
- 1 papryka romero
- 1 mała cebula czerwona
- 2 szparagi
- sól himalajska, pieprz oraz zioła do smaku
Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy małą łyżeczką środek i wrzucamy te resztki do garnka. Obraną marchew kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Tak robimy z resztą warzyw. Doprawiamy do smaku i na małej ilości wody dusimy na "al dente".
Amarantus: odmierzamy w ilości 1:1,5 wody. Gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Możemy również posolić. Potem odsączamy go przez sitko z małymi oczkami. Dodajemy go do warzyw i razem mieszamy. Farszem nadziewamy wydrążoną cukinię i wstawiamy do piekarnika na 180 st. C. Pieczemy 35-30 minut, w zależności od tego czy ktoś woli bardziej miękkie warzywa czy bardziej twarde.Po wyjęciu z piekarnika polewamy to sosem zrobionym z koncentratu pomidorowego z dodatkiem wody, soli, ziół oraz szczypty chilli.
Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl