Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Cukinia nadziewana farszem z warzyw i amarantusa

Porcja dla dwóch osób:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka romero
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 szparagi
  • sól himalajska, pieprz oraz zioła do smaku

Cukinię myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy małą łyżeczką środek i wrzucamy te resztki do garnka. Obraną marchew kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Tak robimy z resztą warzyw. Doprawiamy do smaku i na małej ilości wody dusimy na "al dente".

Amarantus: odmierzamy w ilości 1:1,5 wody. Gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Możemy również posolić. Potem odsączamy go przez sitko z małymi oczkami. Dodajemy go do warzyw i razem mieszamy. Farszem nadziewamy wydrążoną cukinię i wstawiamy do piekarnika na 180 st. C. Pieczemy 35-30 minut, w zależności od tego czy ktoś woli bardziej miękkie warzywa czy bardziej twarde.Po wyjęciu z piekarnika polewamy to sosem zrobionym z koncentratu pomidorowego z dodatkiem wody, soli, ziół oraz szczypty chilli.

Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: