Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Czarne kule a la Bajaderka

Smakowite i sycące kule :). Poniższa wersja - dla dorosłych.

  • 350 gram płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • 250 ml whisky lub burbona *
  • woda
  • 150 gr karobu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gorzkie czekolady min.70% kakao
  • wiórki kokosowe
  • mleko roślinne

Wsypujemy płatki do wysokiej miski, dolewamy ciepłej wody, tak aby powstała kleista masa. Mieszamy to łyżką, dolewamy alkohol i dalej mieszamy. Wsypujemy karob i dodajemy miód. Polecam założyć rękawiczki ochronne, aby to wszystko ładnie zagnieść, żeby się dobrze połączyło. Jak już nasza masa jest jednolita i gęsta (jeśli nie jest, dosypujemy więcej płatków owsianych) lepimy z niej kulki -wielkość - w zależności od upodobania.

Wstawiamy szklane naczynie do garnka z gorącą wodą i do niego wrzucamy 2 czekolady. Dodajemy trochę mleka roślinnego do rozpuszczonych czekolad i mieszamy dokładnie żeby się wszystko połączyło. Wyjmujemy naczynie z garnka i gdy czekolada troszkę ostygnie, ale nie stwardnieje - maczamy w tym nasze wcześniej przygotowane kule, a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Układamy na tackę, tak aby się nie posklejały. Wkładamy to do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie można jedną spałaszować. Myślę, ze jedna nam wystarczy, ponieważ jest bardzo sycąca.

Smacznego!* wersja dla dorosłychzdjęcia: www.panaceja.pl

Tags: