
Smakowite i sycące kule :). Poniższa wersja - dla dorosłych.
- 350 gram płatków owsianych (najlepiej drobnych)
- 250 ml whisky lub burbona *
- woda
- 150 gr karobu
- 2 łyżki miodu
- 2 gorzkie czekolady min.70% kakao
- wiórki kokosowe
- mleko roślinne
Wsypujemy płatki do wysokiej miski, dolewamy ciepłej wody, tak aby powstała kleista masa. Mieszamy to łyżką, dolewamy alkohol i dalej mieszamy. Wsypujemy karob i dodajemy miód. Polecam założyć rękawiczki ochronne, aby to wszystko ładnie zagnieść, żeby się dobrze połączyło. Jak już nasza masa jest jednolita i gęsta (jeśli nie jest, dosypujemy więcej płatków owsianych) lepimy z niej kulki -wielkość - w zależności od upodobania.
Wstawiamy szklane naczynie do garnka z gorącą wodą i do niego wrzucamy 2 czekolady. Dodajemy trochę mleka roślinnego do rozpuszczonych czekolad i mieszamy dokładnie żeby się wszystko połączyło. Wyjmujemy naczynie z garnka i gdy czekolada troszkę ostygnie, ale nie stwardnieje - maczamy w tym nasze wcześniej przygotowane kule, a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Układamy na tackę, tak aby się nie posklejały. Wkładamy to do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie można jedną spałaszować. Myślę, ze jedna nam wystarczy, ponieważ jest bardzo sycąca.
Smacznego!* wersja dla dorosłychzdjęcia: www.panaceja.pl