
Przepyszny czekoladowiec
- 300 gram czarnej czekolady (masa kakaowa min.60-70%, powinna zawierać tłuszcz kakaowy)
- 2 puszki mleka kokosowego (koniecznie musi być wcześniej schłodzone)
- wafel na spód (lub gotowe biszkopty z dobrym składem - czytaj na opakowaniu)
- 1 duże, dojrzałe awokado
- garść orzechów laskowych
Na spód, do foremki 21 cm - kładziemy biszkopty lub wafel. Następnie, do garnka wlewamy trochę wody, na garnek kładziemy szklane naczynie i wkładamy do niego połamane części czekolady. Taką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu w kąpieli wodnej. Otwieramy 1 puszkę mleka kokosowego i dodajemy do czekolady twardą część. Mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i potem dodajemy do tego awokado. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy a potem wrzucamy orzechy i dobrze mieszamy. Wlewamy to do blaszki po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie, jak już nam masa czekoladowa w lodówce zacznie tężeć, otwieramy drugą puszkę mleka kokosowego z lodówki i ubijamy je na "bitą śmietanę", dodając całą twardą część mleka i 1/2 ciekłej. Polewamy nią nasze ciasto i odstawiamy do lodówki. Można tez oprószyć górę karobem, kakao lub kawałkami czarnej czekolady. Ciasto jest bardzo pyszne, zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, ale nie przesadzajmy z ilością, bo jest również bardzo kaloryczne.
Smacznego!zdjęcie: www.panaceja.pl