
Kolejne delikatne w smaku ciasto - szybkie w przygotowaniu Wierzch ciasta
- 2 banany
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- czekolada gorzka min 60%
Środek ciasta
- 100 ml mleka roślinnego ryżowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion Chia
- pół laski wanilii, nasiona ze środka
- 3 łyżeczki agar agar
Spód ciasta
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki namoczonych i odsączonych daktyli
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 2 łyżki karobu
Najpierw przygotowujemy ciasto na spód. Orzechy mielimy na drobno. Dodajemy potem wiórki, płatki i daktyle oraz karob. Zagniatamy. Jeśli się nie lepi, wtedy dodajemy trochę wody. Wykładamy nią spód blaszki o średnicy 22- 23 cm, dobrze przyciskamy i wstawiamy do lodówki.Do garnka wlewamy mleko roślinne i resztę składników oprócz agaru. Jak się mleko lekko podgotuje wtedy dosypujemy agar. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zrobiły tzw. krupy i trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Gdy już przestygnie nam masa, wlewamy ją na przygotowane wcześniej ciasto. Polewę robimy również dodając składniki. Jak środkowa część przestygnie, kroimy ta to banany i polewamy przygotowaną czekoladą. Smacznego!zdjęcie: www.panaceja.pl