Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Dodatki do żywności

W dzisiejszych czasach bardzo trudno jest znaleźć produkt na półce sklepowej, który nie zawiera dodatków chemicznych. Dzielą się one na grupy:

  • 100 – 199 – barwniki
  • 200 – 299 – konserwanty
  • 300 – 399 – antyutleniacze
  • 400 – 499 – emulgatory i środki zagęszczające
  • 500 – 599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
  • 600 – 699 – wzmacniacze smaku
  • 700 – 799 – antybiotyki
  • 900 – 1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
  • 1300 – 1400 – modyfikowane skrobie

Warto wiedzieć, które z nich są najbardziej szkodliwe dla zdrowia. Zamieszczam w tabelce pod spodem listę niebezpiecznych, zakazanych, podejrzanych.

Zdjęcie: galeria google