Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Oczyszczanie jelita grubego

Jak wielu z nas wiadomo, zastosowanie kuracji oczyszczającej organizm, u niektórych osób może mieć bardzo dobre rezultaty. Wszystko zależy od stanu naszych organów. Każdy organizm jest inny, dlatego nie ma uniwersalnego sposobu na wszystkie dolegliwości.Polecam zastosować różne przepisy, które są mądrością naszych przodków. Należy zastosować taką metodę, która da nam maksymalne efekty. Podczas stosowania polecam uważnie obserwować swoje samopoczucie. Jeżeli dzień po dniu będzie następować znaczna poprawa, oznacza to, że wybraliśmy prawidłową drogę. Przyroda, bardzo mądrze stworzyła człowieka, ponieważ wszystkie wewnętrzne zmiany są widoczne na zewnątrz. Jeśli ktoś się na tym zna, to można je rozpoznać; m.in. po języku, paznokciach, ustach, policzkach, czole, brwiach, włosach. Nawet każda zmarszczka na twarzy świadczy o zmianach zachodzących wewnątrz naszego organizmu, np.; płatek ucha świadczy o układzie hormonalnym, włosy to wskaźnik życiowych sił i stanu układu nerwowego, broda - wskaźnik sił woli i fizycznej wytrzymałości, policzki świadczą o sile pracy serca, stan skóry na szyi- wskaźnik biologicznego wieku. Kształt ucha sygnalizuje zmiany w kręgosłupie, język wskazuje na stan układu pokarmowego. Budowa i kolor górnej wargi mówią o jakości naszej krwi, kształt nosa to silne lub słabe kości. Paznokcie świadczą o stanie układu pokarmowego, wątroby, nerek, trzustki. Nawet charakter pisma zmienia się przy chorobie. Jeśli przy pisaniu końcowe wiersze przeważnie opuszczamy w dół, świadczy to o chorobach żołądka, natomiast gdy końcowe wiersze podnosimy w górę to znaczy, że chora jest wątroba.Chodzi o to, by obserwując zewnętrzne objawy móc obronić się przed chorobami. Przypatrzmy się zatem kolejno:Zaczniemy od jelita grubego. Niektóre objawy zanieczyszczonego jelita grubego to: zaparcia, wzdęcia brzucha, skórne egzemy, wągry, alergie, czarny nalot na zębach, szary nalot na języku, nieprzyjemny zapach potu i skóry.


Profilaktyka:

  1. Ograniczyć spożywanie następujących produktów: mięsa, czekolady, słodyczy, cukru, krowiego mleka, jaj, białego chleba.
  2. Pić rano i wieczorem po jednej szklance kefiru.
  3. Dokładnie żuć pokarmy (każdy kawałek żuć od 35 do 50 razy).
  4. Nie pijać w trakcie jedzenia.
  5. Zmniejszyć spożywanie kawy i herbaty.

Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego: należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku z buraka. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się, oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji.

Miękkie sposoby oczyszczania jelita grubego:

Oczyszczanie kefirem

  1. Pierwszy dzień; wypić 2,5 litra kefiru w 6 dozach wraz sucharkami z czarnego pieczywa (nie spożywać żadnych posiłków).
  2. Drugi dzień; wypić 1,5 do 2 litrów soku z jabłek w dozach wraz z sucharkami z czarnego pieczywa. Sok powinien być świeżo przygotowany, jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych posiłków).
  3. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego pieczywa). Stosować dwa razy w miesiącu.

Oczyszczanie suszonymi owocami

Śliwki suszone 400g, daktyle 200g, morele 200g, figi 200g - wszystko to zemleć w maszynce do mielenia. Do otrzymanej masy dodać 200g miodu i wszystko razem wymieszać.Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Pić wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce. Kurację należy stosować jeden raz na trzy miesiące.Oczyszczanie warzywami i owocami

  1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kiszonej 3 razy dziennie. Stosować przez 14 dni.
  2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem. Stosować przez 14 dni.
  3. Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.

OCZYSZCZANIE JELIT -odtwarzanie normalnej flory bakteryjne

Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów- bakterii, grzybów, drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych żywią się naszą krwią i wydalają "w nas" trujące produkty fizjologiczne - "toksyny". Toksyny te są przyczyną bólów głowy, różnego rodzaju alergii, szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę, na którą cierpi, według danych specjalistów, do 80% populacji, niezależnie od wieku. W walce z chorobotwórczymi "pasożytami" najbardziej skuteczny jest czosnek.Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem dwie godziny po kolacji, sygnałem wyzdrowienia będzie nie odczuwanie ociężałości lub wzdęcia brzucha (powiększenie żołądka) po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Trzeba pocierpieć, ponieważ sok czosnku "zabijając" bakterie chorobotwórcze wchłania się w pojawiające się ranki, gdzie gnieździły się pasożyty. W czasie spożywania czosnku może się wzmóc bicie serca u osób z zaburzeniami układu krwionośnego - to naturalna reakcja ponieważ czosnek, to jedyny produkt zawierający rozpuszczony german, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza naczynia krwionośne. Tak więc chwilowe" niewygody podczas jedzenia czosnku trzeba przecierpieć. Zapewniam Państwa, że zdrowie jest tego warte. Po zjedzeniu czosnku można przepłukać usta, umyć zęby i przed snem zjeść jabłko lub wypić herbatę z cytryną i miodem. Zapach czosnku zupełnie zanika jeśli pożuje się skórę cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną natkę pietruszki.Źródło: http://www.eioba.plZdjęcie: Shutterstock