Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Rafaelio z kokosa i kaszy jaglanej

Kolejne bardzo ciekawe w smaku, pożywne ciasto - szybkie w przygotowaniu

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (tylko stałą część)
  • 1 łyżka agar-agar
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu - jeśli ktoś woli słodszy smak

Spód - ciasto

  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych, ale takich, które nie są solone, smażone. Chodzi nam tylko o pieczone
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu - jeśli ktoś woli słodszy smak

Najpierw przygotowujemy ciasto na spód. Orzechy ziemne mielimy na masę dodając trochę wody, aby masa się zrobiła lepka. Dodajemy potem wiórki, płatki i miód (opcjonalnie). Zagniatamy to w jedną zbitą masę. Jeżeli się rozpada to dolewamy odrobinę wody, aż masa stanie się odpowiednia. Wykładamy nią spód blaszki o średnicy 22- 23 cm, dobrze przyciskamy i wstawiamy do lodówki.

Do garnka wlewamy mleko roślinne, dodajemy kaszę - ja przed dodaniem ją zmieliłam. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, dosypujemy agar. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Gdy już ostygnie nam masa, wtedy wyjmujemy stałą część mleka kokosowego z puszki oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Trzeba to wszystko zmielić w blenderze.Tę masę wylewamy na uprzednio przygotowane ciasto. Możemy na to pokroić jakieś owoce, najlepiej kwaśne, bo cały deser jest dosyć "mdły" w smaku ze względu na mleko kokosowe i kaszę. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach, ale oczywiście można je już konsumować na następny dzień.

Smacznego!zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: