Szybkie ciacho bez pieczenia
Ciasto - spód na okrągłą blaszkę
- 400 gram płatków owsianych
- 250 gram daktyli namoczonych we wrzątku
- 150 gram wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
- woda - w zależności od ilości składników i wielkości blaszki
Masa:
- 400 ml mleka ryżowo- waniliowego (z Rossman)
- 200 gram orzeszków niesolonych, niesmażonych - tylko tych pieczonych bez soli
- 3 kostki naturalnego tofu po 180 gram
- nasiona z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki kardamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 18 gram agar-agar
- garść rodzynek - wcześniej moczonych we wrzątku
- świeży owoc - wedle uznania - do ułożenia na wierzch ciasta
- czarna czekolada 70% + mleko roślinne
Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem, aż do uzyskania masy, która się nie klei. Wyłożyć nią blaszkę na spodzie. Masa: Orzeszki zmielić, aż wypuszczą olej. Resztę składników dodać do tego i dobrze zmielić z mlekiem i przyprawami. Podgrzać na gazie, aż się podgotuje i wsypać agar. Cały czas trzeba dobrze mieszać, aby się nie przypaliło. Dodać rodzynki. Ostudzić masę i wlać na ciasto z lodówki. Udekorować owocami, wg. uznania. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać mleka roślinnego. Polać na wierzch, wyłożony owocami. Pozostawić ciasto w lodówce na min. 5 h. Smacznego
zdjęcie: www.panaceja.pl