Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Szybkie ciacho tofuorzech

Szybkie ciacho bez pieczenia

Ciasto - spód na okrągłą blaszkę

  • 400 gram płatków owsianych
  • 250 gram daktyli namoczonych we wrzątku
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • woda - w zależności od ilości składników i wielkości blaszki

Masa:

  • 400 ml mleka ryżowo- waniliowego (z Rossman)
  • 200 gram orzeszków niesolonych, niesmażonych - tylko tych pieczonych bez soli
  • 3 kostki naturalnego tofu po 180 gram
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 18 gram agar-agar
  • garść rodzynek - wcześniej moczonych we wrzątku
  • świeży owoc - wedle uznania - do ułożenia na wierzch ciasta
  • czarna czekolada 70% + mleko roślinne

Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem, aż do uzyskania masy, która się nie klei. Wyłożyć nią blaszkę na spodzie. Masa: Orzeszki zmielić, aż wypuszczą olej. Resztę składników dodać do tego i dobrze zmielić z mlekiem i przyprawami. Podgrzać na gazie, aż się podgotuje i wsypać agar. Cały czas trzeba dobrze mieszać, aby się nie przypaliło. Dodać rodzynki. Ostudzić masę i wlać na ciasto z lodówki. Udekorować owocami, wg. uznania. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać mleka roślinnego. Polać na wierzch, wyłożony owocami. Pozostawić ciasto w lodówce na min. 5 h. Smacznego

zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: