posted on 2017-10-06 12:46
przepyszna tarta bez pieczenia
spód na okrągłą blaszkę 21 cm
- 300 gram płatków gryczanych niepalonych
- 250 gram daktyli namoczonych we wrzątku
- 200 gram wiórków kokosowych
- 150 gram zmielonych ziaren słonecznika
- 3 łyżki karobu
- woda (w zależności od ilości składników i wielkości blaszki) + resztki wody z puszek po mleku kokosowym
masa
- 2 puszki mleka kokosowego - stała część
- 3 łyżki nasion chia
- dwa dojrzałe mango lub 2 duże dojrzałe banany
- 3 duże dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżeczki kardamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki agar-agar
- świeże owoce wedle uznania - do ułożenia na wierzch ciasta
Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem, aż do uzyskania wyrobionego ciasta, które się nie klei. Wyłożyć nim blaszkę na spodzie i na obrzeżach - wstawić do lodówki. Masa: wszystkie składniki dobrze zmielić z mlekiem kokosowym i przyprawą. Podgrzać na gazie, aż się podgotuje i wsypać agar. Dobrze wymieszać. Ostudzić masę i wlać na wcześniej wyłożone ciasto z lodówki. Udekorować ciasto owocami, wg. uznania. Pozostawić ciasto w lodówce na min.5 h.
zdjęcie: www.panaceja.pl