Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Tarta - wariacja - man go lassi ;)

przepyszna tarta bez pieczenia

spód na okrągłą blaszkę 21 cm

  • 300 gram płatków gryczanych niepalonych
  • 250 gram daktyli namoczonych we wrzątku
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 150 gram zmielonych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki karobu
  • woda (w zależności od ilości składników i wielkości blaszki) + resztki wody z puszek po mleku kokosowym

masa

  • 2 puszki mleka kokosowego - stała część
  • 3 łyżki nasion chia
  • dwa dojrzałe mango lub 2 duże dojrzałe banany
  • 3 duże dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki agar-agar
  • świeże owoce wedle uznania - do ułożenia na wierzch ciasta

Wszystkie składniki ciasta wymieszać razem, aż do uzyskania wyrobionego ciasta, które się nie klei. Wyłożyć nim blaszkę na spodzie i na obrzeżach - wstawić do lodówki. Masa: wszystkie składniki dobrze zmielić z mlekiem kokosowym i przyprawą. Podgrzać na gazie, aż się podgotuje i wsypać agar. Dobrze wymieszać. Ostudzić masę i wlać na wcześniej wyłożone ciasto z lodówki. Udekorować ciasto owocami, wg. uznania. Pozostawić ciasto w lodówce na min.5 h.

zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: