Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Tofurnik z owocami

Ciasto tofu a la sernik

  • 3 kostki tofu po 200 gr
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki agar agar
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Ciasto

  • 200 gram zmielonych migdałów
  • 150 gram namoczonych suszonych moreli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • owoce do ułożenia na wierzch

Do blendera wsypać zmielone migdały i dodać wcześniej namoczone morele, można również miód dla tych, którzy wolą słodszą wersję. Wyjąć tę masę z blendera i wyłożyć na blaszce 20 cm średnicy. Dobrze ubić rękoma i wstawić to do lodówki. Tofu zmielić, dodać do tego sok z jednej cytryny oraz startą skórkę. Do osobnego garnka przełożyć stałą część mleka kokosowego, wsypać agar. Wyjąć z laski wanilii nasionka i dodać je do garnka. To wszystko podgrzać na małym ogniu do pojawienia się pierwszych bąbelków. Po ostygnięciu wlać do tofu i razem - jeszcze raz zmielić na gładką masę. Jeśli troszkę masa przestygnie - wtedy wlać ją na ciasto. Na wierzch dać owoce.

Smacznego!
zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: