Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Vegańska "ryba" po grecku - wspaniały smak, bez mięsa :)

Smakowita, wegańska "ryba" po grecku

Wywar

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka dobrej oliwy
  • 1 łyżka własnej vegety
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 glony nori - pocięte na małe kawałki
  • 1 mała upieczona cebula

Warzywa po grecku

  • 1 kg marchewki
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula
  • 2 pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 40 ml oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu, dla tych co nie lubią ostrego - mniej
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 450 gr koncentratu

Panierka do selera

  • 1 kg dużego selera
  • 6 glonów nori lub spirulina w proszku
  • 150 gr mąki z ciecierzycy
  • 100 gr mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 500 ml wody

Najpierw przygotowujemy warzywa. Wszystko dobrze myjemy, obieramy i mielimy, albo trzemy na tarce na dużych oczkach. Generalnie przepis jest ten sam co do zwykłej ryby po grecku. Nie ma w tym większej filozofii. Na końcu, jak warzywa już będą miękkie - dopiero dodajemy koncentrat, jak damy wcześniej, wtedy nam się warzywa nie zrobią.

Do garnka wlewamy wodę i dajemy wszystkie składniki ww. czekamy, aż się wywar zagotuje. Obieramy i myjemy seler, kroimy go na 1 cm plastry i wrzucamy do wywaru. Mi wyszły dwie tury gotowania selera. Jak zmiękną - wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.Panierkę robimy mieszając wszystkie składniki w jedną całość. Najlepiej żeby płatki nori wcześniej zmielić w młynku, na sypko lub dodać już zmieloną spirulinę. Dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Obtaczamy w tym ugotowane kawałki selera i smażymy lub jak w moim przypadku - pieczemy w piekarniku na małym ogniu, aż panierka będzie chrupiąca. Później przekładamy kawałki selera farszem z warzyw i gotowe. Resztki zjadłam i jestem pod wrażeniem smakowym, nikomu nie powiem, ze to jest seler i tak się nie zorientują

Smacznego! zdjęcie dodam po świętach, bo zapomniałam zrobić, a włożyłam już do naczynia, więc nie będzie nic widać.zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: