Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Vegański bananowiec

Znakomity, dietetyczny deser a la sernik - z bananów

  • 150 gram płatków jęczmiennych lub jaglanych
  • 100 gram namoczonych daktyli
  • 80 gram namoczonych moreli
  • woda
  • 2 szklanki mleka ryżowego wanilinowego lub innego roślinnego
  • 3 średnie, dojrzałe banany
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 łyżeczki agar agar
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki agar agar
  • nasiona z 1/4 laski wanilii

Na spód: kroimy wcześniej namoczone daktyle oraz morele, zasypujemy je płatkami jęczmiennymi i dodajemy trochę wody. Wyrabiamy jak ciasto, aż do uzyskania nie - rozpadającej się masy. Wykładamy tym spód blachy o średnicy 21 cm i wstawiamy do lodówki. Następnie, gotujemy 2 szklanki mleka roślinnego, dodajemy do niego 3 łyżeczki agar agar i dobrze mieszamy. Po lekkim ostudzeniu kroimy do środka banany, sok z cytryny i miksujemy. Wlewamy masę do formy, na wcześniej wyłożone ciasto. Na górę: wsypujemy do garnka mrożone maliny i dodajemy 1 szklankę wody, kiedy będzie ciepła to wsypujemy 2 łyżeczki agar agar, wanilię i dobrze mieszamy. Po lekkim ostudzeniu wlewamy na górę ciasta i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto jest mega pyszne, nie zawiera żadnych słodzików, jedynie naturalnie występującą w owocach fruktozę.

Smacznego!zdjęcie: www.panaceja.pl

Tags: