Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Zakwas z buraków

Przepyszny zakwas z buraków. U mnie w naczyniu glinianym wychodzi jednorazowo 9 litrów :D

  • 6 -7 dużych buraków (najlepiej ekologicznych)
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 8 -9 łyżek soli kamiennej jodowanej do kiszenia (Ważne!musi być bez zbrylacza)
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 liści laurowych
  • 4 owoców ziela angielskiego
  • 9 litrów wody

Buraki dobrze myjemy, a jeśli nie są ekologiczne to również obieramy, po czym kroimy na średnie kawałki lub kostkę. Wrzucamy do glinianego garnka lub dużego słoika (ja mam taki do kiszenia 9 l). Dodajemy przekrojone na pół - obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, lubczyk i zalewamy tyloma litrami wody jaką garnek ma pojemność. Woda może być zimna z kranu lub letnia ugotowana. Trzeba pamiętać, że na każdy litr wody dodajemy 1 płaską łyżkę soli i wszystko razem dobrze mieszamy drewnianą łyżką! Ja daję 8 łyżek na 9 litrów, bo nie lubię bardzo słonego, a dolewam zakwas więc zakwas wychodzi świetnie przyprawiony. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, zakładamy na to gumkę recepturkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dla szybszego otrzymania zakwasu są takie opcje: ja dodaję 1/2 szklanki soku ze swojskiej kapusty kiszonej lub soku z ogórków kiszonych. Można również dodać skórkę od chleba na zakwasie (tylko trudno taki dobry dostać), ale często bywa tak, że skórka po 3-4 dniach nam po prostu pleśnieje (trzeba ją potem wyrzucić), więc lepiej wykorzystać wcześniejsze opcje. To nie wszystko, ponieważ po 2-3 dniach trzeba zebrać "szumy", które powstają na wierzchu zakwasu. Zaczyn bowiem lubi się czuć zadbany. Warto więc go doglądać i co jakiś czas ładnie oczyszczać jego powierzchnię. Nie można tego robić metalowa łyżką, bo straci wartości ( ja robię to ręką w rękawiczce). Po około tygodniu zakwas jest gotowy. Przelewamy go do szklanych (nie plastikowych!) butelek lub słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu. Najlepiej w lodówce. Popijamy codziennie min. szklankę. Z pozostałych buraków ja robię zupę - krem burakowy, z majerankiem, tymiankiem, czosnkiem i marchewką. Blenduję to i dodaję trochę mleka roślinnego lub jak ktoś woli można też jabłko, bo buraki z zakwasu są kwaśne, więc nie każdemu może to smakować (ja kwaśne uwielbiam).

Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: