Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Zapiekane szparagi

Porcja na dwie osoby:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 10 obranych szparagów
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 duża marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 2 średnie łodygi selera naciowego
  • ser vegański np. cheddar

Na dwóch liściach kapusty pekińskiej kładziemy 5 szparagów.Na to pokrojoną w paski marchew, paprykę, seler naciowy, cebulę i posypujemy łyżką kaszy jęczmiennej. Kroimy na to plastry sera wegańskiego.Wszystko posypujemy przyprawami - zioła prowansalskie, bazylia i oregano, sól oraz pieprz.Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w 180 st. CPo wyjęciu smarujemy sosem pomidorowym lub pastą z awokado, czosnku, chilli oraz soku z cytryny i soli – tzw. GuacamoleMożemy podawać z surówkami, im więcej warzyw na talerzu tym lepiej dla zdrowia.Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: