Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Zapiekanka a'la pizza z kalafiora

Porcja dla czterech-sześciu osób:

  • 1 kalafior
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (owsiane, ryżowe lub migdałowe)
  • 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki otrąb żytnich
  • zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
  • szczypta chilli
  • sól jodowana

Kalafior przyrządzamy na parze, do momentu aż zmięknie. Wrzucamy go później do blendera i dodajemy mleko roślinne. Mielimy na gładką masę.

Jeśli okaże się, że jest za mało mleka to dodajemy jeszcze (wszystko zależy od wielkości kalafiora)

Przekładamy do miski i dodajemy resztę suchych składników oraz przypraw. Masa powinna być gęsta, więc jeśli jest zbyt rzadka to dodajemy więcej otrąb żytnich lub siemienia lnianego.

Przekładamy to na dużą płaską blachę od piekarnika.

Na wierzch dajemy pokrojone:

  • papryka czerwona
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • czosnek

Zapiekamy to w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 50 minut - do momentu, aż ciasto nie będzie się rozwalać.

Na wierzch polecam sos pomidorowy "a la ketchup"

  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego ze słoiczka
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki oregano
  • woda źródlana do rozcieńczenia ( tutaj każdy dolewa tyle ile uważa, w zależności jaka konsystencję woli)
  • kilka kropel oliwy
  • sól lub ekologiczna przyprawa warzywna (bez dodatku glutaminianu sodu)
  • pieprz cayenne lub kilka kropel Tabasco

Smacznego

Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: