Ta strona używa Javascript. Proszę włączyć JS w przeglądarce.

Zapiekanka warzywna

Porcja dla czterech osób:

  • 1 brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 mały por
  • 1/3 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy i zioła do smaku

Wszystko przygotowujemy na parze lub podduszamy w garnku z niewielką ilością wody,do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie.

Po lekkim ostudzeniu wsypujemy wszystko do miski. Razem z mąką, siemieniem, przyprawami - dobrze to wszystko mieszamy. Wsypujemy to do naczynia żaroodpornego i mocno uklepujemy łyżką. Pieczemy w piekarniku 35 minut, na 190 stopniach Celsjusza.

Po upieczeniu - opcjonalnie można polać to sosem pomidorowym:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • woda źródlana do rozcieńczenia ( tutaj każdy wlewa tyle ile uważa, w zależności jaka konsystencję woli)
  • kilka kropel oliwy
  • sól
  • pieprz

Smacznego!Zdjęcie: panaceja.pl

Tags: